Uitleg van behandelingsmodaliteiten
Kind words can be short and easy to speak,
but their echoes are truly endless.
Algemene kinesitherapie en revalidatie
Kinesitherapie betekent letterlijk verzorging of behandeling van het lichaam (therapeia) door beweging (kinesis). Maar in feite houdt deze term zo veel meer in. Genezen door te bewegen, na het evalueren en het corrigeren van bewegingstekorten en -fouten in bewegingspatronen. Dit zowel in de algemene, orthopedische als sportkinesitherapie
De kinesitherapeut zorgt ervoor, in mate van het mogelijke, dat iemand die beperkt is in zijn functioneren een “normaal” en pijnvrij bewegingspatroon herwint. Hiervoor maakt hij gebruik van bewegingen uitgevoerd ofwel met behulp van de therapeut ofwel door de patiënt. Maar meestal gaat het om een combinatie van de twee.
De kinesitherapeut gaat de oorzaak van het probleem opsporen en aanpakken. Hierbij gaat hij zeer gevarieerd te werk en opteert hij voor een persoonlijke aanpak, steeds volgens de behoeften van de patiënt. Vaak is een multidisciplinaire aanpak gewenst.
De werking binnen Kine Lemmens -Vendrix sluit hier perfect bij aan.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Ademhalingstherapie en relaxatietherapie
Ademhalingstherapie is een behandelingsmethode waarin ademhalingsstoornissen worden behandeld zoals hyperventilatie, COPD, bronchitis, pneumonie,… Ook postoperatieve ademhalingstherapie wordt gebruikt na buik -en thoraxoperaties.
Een mensenlichaam kan best wel een tijdje zonder drank en voedsel, maar ontzeg het gedurende enkele minuten adem en het blokkeert. Een lichaam heeft zuurstof nodig, op elk moment van de dag. Via de ingeademde lucht belandt deze broodnodige stof in de longen, vanwaar ze via het bloed verder verspreidt naar onze cellen, die zonder zuurstof niet overleven, laat staan groeien. Via de uitgeademde lucht scheiden we afvalstoffen uit die de omgekeerde weg afleggen: vanuit het bloed belanden ze in de longen en van daaruit verlaten ze het lichaam.
Maar ook al is onze ademhaling zo’n vitale lichaamsfunctie, we besteden er doorgaans bitter weinig aandacht aan. Met een beetje extra aandacht kan je zoveel meer halen uit je ademhaling, en er zelfs kwalen mee verhelpen of verzachten.
Onze ademhaling wordt immers geregeld door ons autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit het parasympatisch en het orthosympatisch systeem.
– Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat ons lichaam een staat van rust en ontspanning kan bereiken: het verlaagt de hartslag, maar bevordert bijvoorbeeld ook de darmbewegingen en de productie van verteringssappen zodat afvalstoffen efficiënt kunnen worden verwijderd.
– Het orthosympathisch systeem helpt ons arbeid verrichten: het stimuleert de aanmaak van adrenaline en het stresshormoon cortisol, verhoogt de hartslag en versnelt de ademhaling, maar remt ook de spijsvertering.
Bij heel wat mensen is het autonome zenuwstelsel uit balans, in de meeste gevallen heeft het orthosympatisch systeem de bovenhand.
Gevolg? Exogene depressie, Burn-out, Stress en stressgerelateerde klachten, zoals slaapproblemen, pijn in de borst en nekpijn treden op.
Bijvoorbeeld:
Het stress-hormoon zorgt ervoor dat je hart sneller slaat, dat je bloeddruk de hoogte in gaat, dat je wat sneller gaat ademen en dat je lichaam begint te transpireren. Andere symptonen van stress zijn duizeligheid, verliezen van je eetlust of net heel veel eten, spijsverteringsproblemen, slecht slapen, moeilijkheden met ademhalen, stotteren of te snel spreken, zich moe voelen, huiduitslag en irritaties.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Behandelingen
Onze behandelingen ↵
Sportkinesitherapie
- Deze behandeling bestaat uit een zeer specifieke benadering van de aandoening gericht op het zo snel mogelijk hervatten van een welbepaalde sport door de patiënt.
Het is dan ook zeer belangrijk om tijdens de revalidatie na te gaan wat de eisen zijn die een bepaalde sport met zich meebrengt om deze in optimale omstandigheden terug aan te vatten.
- Blessurepreventie
- Doel van preventie
- Het doel van blessurepreventie is bedoeld om het gezonde lichaam gezond te houden.
- In het algemeen wordt pas behandeld, als het kwaad als is geschied.
- Blessurepreventie is het totaal aan maatregelen die genomen kunnen worden om schade als gevolg van sporten te voorkomen.
- In de meeste gevallen kan worden volstaan met een eenvoudige anamnese, inspectie en spierlengtetesten voor de spieren die bij een bepaalde tak van sport verhoogd belast worden.
- Het uiteindelijk doel is het herstellen c.q. behouden van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en de balans van het lichaam. Dit is trouwens ook van toepassing bij niet-sporters!
- Blessuregevoeligheid word oa bepaald door :
- Persoonsgebonden factoren (endogeen)
- Leeftijd,
- Niveau,
- Geslacht,
- Aangeboren statiek,
- Kracht,
- Lenigheid en functionaliteit,
- Leefgewoonten allerhande : dieet, slaap, werk…
- Omgevingsfactoren (exogeen)
- de belasting zelf (soort, intensiteit en wel of geen contactsport), persoonlijke uitrusting en materialen, accommodatie, tegenstander / teamsport en andere factoren
- Door met al deze elementen rekening te houden en het individu zich hiervan bewuster te maken kan blessureleed voorkomen worden in samenwerking met zijn therapeut.
- Het is belangrijk voor een sporter om te weten welke factoren een aanzienlijke bijdragen levert tot het ontstaan van sportletsels. Uit onderzoeken over de afgelopen jaren is naar voren gekomen dat 70% van de blessures had voorkomen kunnen worden als er een optimale begeleiding is geweest en dat de sporter ook zijn eigen verantwoording neemt aangaande zijn eigen lichaam en inspanning.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Manuele therapie
Manuele therapie
- Manuele therapie is een vorm van onderzoek en behandeling van functiestoornissen van gewrichten
- Na analyse van het individuele bewegingsapparaat, zal getracht worden door het uitvoeren van specifieke mobilisaties en manipulaties aan borststukken, veranderde gewrichtsfuncties in de gewrichtfuncties in de gewrichten van alle bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren.
- De diagnostiek en de daaruit voortvloeiende behandeling worden hierdoor optimaal en voortdurend aan de modernste stand van de wetenschap aangepast.
Indicatie:
- De indicatie is de stoornis in het bewegingsapparaat die zich uit in klachten. Hierbij staan centraal de wervel kolom (hoofd, hals, borst, lendenen, bekken) en de ledematen.
- De voornaamste klachten zijn pijn en/of beperkt bewegen en kunnen het gevolg zijn van een diversiteit van oorzaken.
Behandeling:
- Het is gebruikelijk voorafgaande aan een manueeltherapeutisch consult de huisarts of specialist te raadplegen.
- Het manueeltherapeutisch onderzoek bestaat uit een oriënteren gesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek.
- Tijdens het onderzoek wordt gebruik gemaakt van algemeen orthopedische en neurologische onderzoekstechnieken in combinatie met specifiek manueeltherapeutische metingen, handgrepen en testen.
- Het doel hiervan is om de functiestoornissen, waaruit de klachten zijn ontstaan, c.q.de klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen, analyseren.
- Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals röntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de verwijzende arts.
- Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiënt het behandelplan opgesteld.
- De behandeling kan bestaan uit:
- Specifieke handgrepen uitgevoerd met zachte druk of trek aan botstukken van gewrichten in de hele bewegingsketen, waarin tijdens het onderzoek de stoornis wordt vastgesteld.
- Soms wordt gebruik gemaakt van gedoseerde impulstechnieken, waarbij een ?knappend? of ?krakend? geluid word waargenomen.
- In voorkomende gevallen worden door de patiënt specifieke bewegingen uitgevoerd op aanwijzing van de therapeut om de herwonnen beweeglijkheid te behouden en/of verbeteren.
- Na afloop van elke behandeling wordt het resultaat beoordeeld. Indien nodig wordt de behandeling bijgesteld.
- De behandeling kan bestaan uit:
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Acupunctuur
Acupunctuur
- Acupunctuur is een medische complementaire techniek, die historisch gezien haar oorsprong vindt in de Traditionele Chinese Geneeskunde, en waarvan het doel is een therapeutisch effect te bekomen door stimulatie van bepaalde specifieke punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden.
- Acupunctuur is een oude Chinese behandelingsmethode, maar nog steeds up to date om mensen van hun pijn te verlossen, ziekten te genezen en gezonder te maken.
- De acupuncturist gebruikt hiervoor fijne dunne naaldjes die in het lichaam geprikt worden in de acupunctuurpunten. Dit zijn speciale plaatsen op het lichaam, die op de meridianen liggen.
- Pijn situeert zich altijd in een of meerdere meridianen.
- Door het aanprikken van de acupunctuurpunten wordt de energiestroom in de meridianen hersteld en verdwijnt de pijn.
- Bovendien zijn de meridianen met de organen verbonden waardoor de acupuncturist de mogelijkheid heeft de organen gezonder te maken, de immuniteit te verhogen, en geest en lichaam te harmoniseren.
Westerse benadering
- Veel Westerse beoefenaars zien de acupunctuurpunten als plaatsen waar zenuwen, spieren en bindweefsel gestimuleerd kunnen worden. Deze stimulatie geeft het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers zoals endorfines (onze natuurlijke morfine) een boost en doet de bloedstroom toenemen, wat de voordelen van acupunctuur zou kunnen verklaren.
Wetenschappelijk bewijs acupunctuur
- Miljoenen mensen zeggen baat te hebben bij behandeling met acupunctuur, van pijnreductie tot het volledig wegnemen van de aandoening. Sceptici zeggen dat acupunctuur alleen werkt omdat mensen erin geloven, het zogenaamde placebo-effect. Uit wetenschappelijke studies komen verschillende uitkomsten naar voren. Uit sommige studies, waarbij het effect van traditionele acupunctuur vergeleken werd met een nagebootste of neppe acupunctuurbehandeling in eenzelfde behandelingsomgeving, bleek er gering verschil in effect te zitten. Uit andere studies (bijvoorbeeld van Andrew Vickers en Klaus Linde) blijkt acupunctuur wel degelijk pijn te verminderen bij aandoeningen als artrose, chronische hoofdpijn, schouderpijn, nekpijn en rugpijn.
Werkt acupunctuur wel of niet?
- De Wereldgezondheidsorganisatie heeft acupunctuur erkend als officiële geneeswijze. Houdt echter in je achterhoofd dat acupunctuur niet bij iedereen aanslaat. Wanneer jouw symptomen niet binnen een paar weken verminderen, is acupunctuur wellicht niet de juiste behandeling voor jou.
Uitzoeken van een acupuncturist.
- Wanneer je behandeling met acupunctuur overweegt, is het raadzaam dit eerst met je arts te overleggen. Stop sowieso nooit zonder overleg met je arts met medicijnen of lopende behandelingen, omdat je met acupunctuur begint. Acupunctuur kan ook als aanvullende behandeling op medicijnen ingezet worden.
Indien U nog verdere info benodigd, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Pelvisreëducatie
Bekkenbodemtherapie of pelvische reëducatie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze te trainen en goed te gebruiken.
De bekkenbodem bestaat uit een spierplaat met drie functies, namelijk een steunfunctie (van bekkenorganen o.a. blaas, baarmoeder en darm), open- en sluitfunctie (van urinebuis en rectum) en een seksuele functie. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Daarnaast kan het zijn dat de bekkenbodemspieren niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren, waardoor stoornissen optreden.
Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen klachten krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Soms ontstaan klachten door onwetendheid en een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na meerdere blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie bij mannen, een bevalling of in de overgang bij vrouwen. Ook bij kinderen kunnen al op jonge leeftijd klachten worden gezien door verkeerd gebruik van bekkenbodemspieren, soms veroorzaakt door een niet-optimale zindelijkheidstraining.
Indicaties voor bekkenbodemreëducatie:
- Ongewild urineverlies tijdens inspanningen, hoesten of niezen (stress-incontinentie)
- Veelvuldig optredende, plotselinge, hevige aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
- Ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
- Pre- en postoperatieve kinesitherapie bij operaties in het kleine bekken (vb. prostaat operatie)
- Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
- Begeleiding van kinderen met plas- en incontinentieproblemen of stoelgangproblemen
- Bekkenpijnproblematiek, spastische bekkenbodem
- Pre – en postnatale bekkenbodem begeleiding
- Seksuele dysfuncties vb. vaginisme / erectiestoornissen
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Pre- en postnatale
Perinatale kinesitherapie of zwangerschapsbegeleiding is aangewezen voor (prenatale) en na (postnatale) de bevalling.
Pre- en postnatale oefeningen helpen om het lichaam in conditie te houden, het voor te bereiden op de bevalling en het herstel na de bevalling te versnellen.
Prenatale kinesitherapie
Prenatale kinesitherapie is bedoeld om je als zwangere vrouw zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling en een goede basis te leggen voor een vlot postnataal herstel. Alsook voor het opvangen van bijkomende klachten, zoals gezwollen voeten, zwangerschapsgebonden rugklachten, bekkeninstabiliteit, …
Wat?
- Training van de bekkenbodemmusculatuur om het risico op incontinentie voor en na de bevalling te verkleinen
- Aanleren van de verschillende ademhalingstechnieken om weeën op te vangen
- Stretch- en circulatie oefeningen
- Aangepaste oefentherapie en houdingsadvies om zwangerschapskwaaltjes (bekkeninstabiliteit, rugklachten, …) tegen te gaan
- Tips als voorbereiding op de arbeid en de bevalling (ook voor de partner! -:) )
Wanneer?
Prenatale kinesitherapie kan opgestart worden vanaf de 26e week van de zwangerschap.
Postnatale kinesitherapie
Na een bevalling is je natuurlijke spierkorset uit evenwicht, wat aanleiding kan geven tot rugklachten, urineverlies en verzakkingen. Dit kan je voorkomen door je spieren geleidelijk aan weer in vorm te brengen tijdens de postnatale behandeling.
Wat?
In de eerste sessies wordt vooral aandacht gegeven aan de bekkenbodemspieren. Aangezien deze tijdens de zwangerschap en bevalling uitgerekt werden, is het essentieel om deze spieren opnieuw te trainen. Eens deze spieren terug juist geactiveerd worden, komen ook andere oefeningen voor de buik-, rug-, en beenspieren aan bod.
Wanneer?
Postnatale oefeningen kunnen gestart worden onmiddellijk na de bevalling gestart worden, echter na keizersnede pas vanaf de 6e week na de bevalling.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Houdingscorrectie
Als je je houding wilt verbeteren moet je eerst uitvinden waardoor je slechte houding veroorzaakt wordt. Soms wordt een verkeerde houding veroorzaakt door chronische of acute pijn ergens in het lichaam. Mensen proberen hun houding dan zo aan te passen dat de pijnklachten verminderen. Ze draaien bijvoorbeeld hun hoofd naar één kant of staan op één been om zo het pijnlijke been te ontlasten. Dit wordt een antalgische of pijnvermijdende houding genoemd. Door deze houding worden andere spieren extra belast en dit kan weer nieuwe klachten veroorzaken.Ook wanneer men in het verleden er “pijnsituatie” is geweest kan dit na jaren zijn invloed hebben op je houding.
Houdingscorrectie gaat samen met bewegen en evenwicht (stabiliteit!) en aandacht voor ergonomie tijdens het dagdagelijks leven (eten, slapen, werken, autorijden enz…)
Voordelen van een goede houding :
- Het geeft een zelfverzekerde uitstraling
- Het geeft je zelfvertrouwen.
- Minder stress, alerter en beter nadenken. Door een goede houding kun je beter ademhalen (en krijg je dus meer zuurstof binnen) en zorg je voor een goede circulatie. Daardoor verminder je stress, kun je je beter concentreren en kun je beter nadenken.
- Het helpt tegen fysieke klachten. Een goede houding *kan* bijdragen aan het voorkomen en genezen van lichamelijke klachten (bijv. nek-, schouder- of hoofdpijn, slijtage van gewrichten, overbelasting, RSI-gerelateerd, etc.). Dit is natuurlijk heel persoonlijk en hangt met veel andere factoren samen.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Auriculotherapie
Auriculotherapie
is een therapeutische techniek die volledig zelfstandig kan gebruikt worden maar evenzeer complementair is aan elke andere behandeling. Deze techniek bestaat er in om precieze punten op de oorschelp te behandelen voor therapeutische doeleinden.
Auriculotherapie kan een bijzondere troef zijn waar conventionele behandelingen niet meer het gewenste effect uitoefenen of niet meer kunnen gebruikt worden omwille van ernstige nevenwerkingen.
De werking van de auriculotherapie kan eenvoudig geschematiseerd worden in enkele grote lijnen. De hersenen beschikken over een cartografie van het organisme dat ze in staat stelt alle functies van het lichaam te besturen. Deze cartografie is eveneens aanwezig op de oorschelpen. Alle informatie die vanuit het lichaam naar de hersenen wordt gestuurd passeert eveneens via de oorschelpen. Hetzelfde geldt voor de informatie vanuit de hersenen naar het lichaam. De behandeling van heel specifieke zones op het oor laat toe in te werken op het functioneren van alle mogelijke organen die hun representatie op het oor terugvinden.
De auriculotherapie heeft een strict wetenschappelijk basis en kan worden verklaard door neuroembryologische en neurogenetische mechanismes: tijdens de embryologische ontwikkeling ontstaat op het oor een cartografie die identiek is aan de cartografische relatie tussen de hersenen en het lichaam. Deze neurofysiologische overeenstemming laat toe om therapeutische ‘verzoeken’ aan de hersenen te sturen door gebruik te maken van onze oren. Indien men het lichaam met een computer zou vergelijken dan doen onze oorschelpen niet alleen dienst als scherm maar ook als toetsenbord waarmee commando’s naar de hersenen kunnen worden verstuurd. Wanneer deze verzoeken of commando’s gerechtvaardigd zijn
(m.a.w. wanneer er daadwerkelijk een probleem is), dan proberen onze hersenen door middel van verschillende neurofysiologische mechanismes, het probleem te corrigeren. Auriculotherapie is in wezen niets meer maar ook niets minder dan toegepaste neurologie.
Bij auriculotherapie prikkelt men met naalden en/of laserstralen bepaalde punten op de oorschelp. Deze punten zijn via het centrale zenuwstelsel reflexmatig verbonden met bepaalde delen van het lichaam. De prikkel leidt ter plekke tot een toename van de zelfgenezende werking van het lichaam. Ooracupunctuur is evenals lichaamsacupunctuur een behandeling met een algemeen regulerend karakter.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Ooracupunctuur
De ooracupunctuur is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier.Hij kwam op het idee de oorschelp als therapeutisch medium te gebruiken.Hij ontwikkelde op basis van empirische gegevens de somatotopie van de oorschelp. Gesteund door spectaculaire resultaten werden na de tweede wereldoorlog zijn concepten in tijdschriften gepubliceerd en op acupunctuur congressen gepresenteerd. Chinese delegaties namen de ideeën van Nogier over en introduceerden de ooracupunctuur in de Aziatische landen. Daar ontwikkelde zich de ooracupunctuur verder in een richting die we aanduiden met de term Chinese ooracupunctuur.
De Chinese ooracupunctuur kenmerkt zich door eenvoud. Voornamelijk ter ondersteuning van een lichaamsacupunctuur behandeling en werkt vooral op pijnreductie. In de traditionele Chinese geneeskunde is ziekte een verstoring van een energie – evenwicht en subsystemen die sterk beïnvloed worden door emoties. De acupunctuur en Chinese kruidenleer zijn gebaseerd op de klassieke Chinese geneeskunst.
Je kan zeggen dat de auriculotherapie westers ontstaan is en de ooracupunctuur eerder chinees geinspireerd is. In het westen worden de benamingen auriculotherapie en ooracupunctuur door elkaar gebruikt.
Bij auriculotherapie prikkelt men met naalden en/of laserstralen bepaalde punten op de oorschelp. Deze punten zijn via het centrale zenuwstelsel reflexmatig verbonden met bepaalde delen van het lichaam. De prikkel leidt ter plekke tot een toename van de zelfgenezende werking van het lichaam. Ooracupunctuur is evenals lichaamsacupunctuur een behandeling met een algemeen regulerend karakter. Dit uit zich behalve in een werking op de klachten ook in een verbetering van het algemeen welbevinden. Beide therapievormen kunnen dan ook goed gecombineerd worden.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Dry needling
Dry needling, soms ook Intramuscular stimulation “IMS” genoemd, is een behandelmethode waarbij met een acupunctuurnaald in verdikkingen van een spier wordt geprikt. De behandeling wordt onder andere toegepast voor de behandeling van een myofasciaal pijnsyndroom, stijfheid en pijn in de spieren. Men noemt de behandeling van pijnpunten ook wel triggerpuntacupunctuur, myofasciale behandeling, dryneedling of intramusculaire stimulatie (IMS).
Pijnlijke punten in de spieren noemt men in de Chinese geneeskunde Ah-shi punten. Ah-shi betekent, vrij vertaald: ‘daar is het, daar doet het pijn!’
Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher, reeds meer dan 3000 jaar, tot het domein van de acupunctuur behoort en door alle acupuncturisten wordt toegepast.
Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.
Dry needling:
- Niet hetzelfde als acupunctuur.
- Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet.
- Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam.
- Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.
- Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.
Zie hier een overzicht van de meest belangrijke verschillen tussen beiden.
Wat is een triggerpoint?
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
- Pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
- Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
- Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
- Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
- Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.
Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
- Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.
- Voetafwijkingen, instabliliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
- Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
- Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.’Slappe’ ligamenten in bijv enkels en/of knieën.
- Chronisch – bijv. door eenlangdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS.
- Acuut moment – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
- Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.
Waar richt de behandeling zich op?
- De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints.
- Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.
- Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Triggerpoint therapie
Triggerpoints zijn spierknopen die in actieve staat pijn veroorzaken: lokaal of op hele andere plekken in het lichaam. Deze spierverkrampingen zijn ontzettend vaak een bron van pijnklachten aan spieren en gewrichten.
Triggerpointtherapie is effectief wanneer de therapeut de plek behandelt waar het eerste triggerpoint is ontstaan. Het behandelen van triggerpoints die zijn ontstaan als reactie op een triggerpoint elders in de spierketen is minder effectief. Iets meer uitleg: alles in het lichaam is met elkaar verbonden door middel van bindweefsel ofwel fascie. Via de fascie kan spanning verspreiden. Dit is te vergelijken met een elastiek: wanneer je op één plek een knoop legt, neemt de spanning in de rest van het elastiek toe. Triggerpoints ontstaan in de spierfascie. Het ontstaan van een triggerpoints leidt er toe dat in andere spieren de spanning toeneemt. Dit gebeurt vaak via bepaalde patronen. Men spreekt ook wel van spierketens. Ook de fascie van andere structuren zoals organen of gewrichten kan betrokken zijn bij het ontstaan van triggerpoints.
Behandeling van triggerpoints
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Hieronder zullen we een aantal behandelvormen toelichten:
- Dry needling
- Hierbij worden triggerpoints gedeactiveerd door het inbrengen van acupunctuurnaalden.
- Een naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst waardoor de lokale kramptoestand wordt opgeheven en lokale ontspanning ontstaat.
- Triggerpoint Massage
- Massage technieken bevorderen ontspanning van spiervezels ter hoogte van het triggerpoint en verbeteren de doorbloeding. Technieken die vaak worden toegepast zijn diepe strijkingen of continue druk.
- Zelf massage van triggerpoints
- Een effectieve manier om uw klachten te verminderen is het zelf behandelen van uw triggerpoints. Dit kan met of zonder hulpmiddelen. De triggerpointtherapeut kan u aanleren hoe u uw zelf thuis kunt behandelen.
- Psychische benadering van triggerpoints
- Triggerpoints ontstaan door een verminderde doorbloeding.
- Bekend is dat de amygdala (een onderdeel in de hersenen dat emotionele herinneringen opslaat) via de hypothalamus invloed heeft op het zelfstandige zenuwstelsel en daardoor op de doorbloeding overal in het lichaam.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Roptrotherapie
Wat is roptrotherapie ?
De bedoeling van Roptrotherapie is om verhardingen die aanwezig zijn in de spieren los te maken ten einde op lange termijn gewrichten weer beweeglijker te maken en de oorspronkelijke pijn te reduceren. Men veronderstelt dat een spierverharding het resultaat is van bindweefselverklevingen in het centrale deel van de spier. Er wordt gebruik gemaakt van een bronzen T-bar.
Bij gezonde spieren liggen de spiervezels allemaal mooi parallel naast elkaar. Bij verkleving ontstaan er bindweefselbruggen (= cross bridging), deze liggen kris-kras door mekaar ipv mooi parallel. Indien deze verklevingen zich ophopen tot een verharde, pijnlijke knobbel spreken we van een myogelose.
Indicaties Roptrotherapie
Het effect van roptrotherapie bij chronische aspecifieke lage rugpijn werd uitgebreid onderzocht en aangetoond. Roptrotherapie heeft echter meer indicaties. Het kan gebruikt worden bij zowat alle aandoeningen waarbij structurele veranderingen in de weke delen de oorzaak zijn voor aanhoudende klachten.
- Rugpijn: (chronische) lage rugpijn al dan niet met uitstraling, acute lumbago, recidiverende rugblokkades
- Nekpijn: torticollis, recidiverende nekblokkades, uitstralende pijn in de schouder, whiplash
- Ledematen: trapeziussyndroom, PSH (schouderklachten afkomstig van de weke delen), tenniselleboog, golferselleboog, ontstekingsverschijnselen (tendinitis, insertietendinopathie, bursitis)
- RSI-klachten
- Hoofdpijn: cervicogene hoofdpijn, spanningshoofdpijn
- Sportletsels: recidiverende verrekkingen of spierscheuren, overbelastingsletsels, tendinitis, spierkrampen
- Bezenuwing: uitstralende pijn in de ledematen, tintelingen, krachtsverlies, zenuwinklemmingen
Behandeling
Roptrotherapie wordt bij aanvang eerder als pijnlijk ervaren omdat men diep in de pijnlijke verklevingen gaat werken, veel dieper dan men met de handen kan masseren. Na enkele sessies is de toepassing ervan veel beter te verdragen. Omdat de verkleefde vezels definitief losgetrokken en verbroken worden dient men ook rekening te houden met volgende bijwerkingen:
- Vermoeidheid, slaperigheid: dit heeft te maken met het vrijkomen van afvalstoffen uit de myogelosen.
- Blauwe plekken: dit is soms onvermijdelijk omdat de verkleefde vezels letterlijk stuk gewreven moeten worden. Het gaat meestal om zeer lichte hematomen, gelig van kleur, ze trekken snel weg en zijn niet schadelijk.
- Stramme spieren 1 à 2 dagen na de behandeling.
Tegenover deze bijwerkingen staat wel dat roptrotherapie erg efficiënt is en vrij snel een definitief resultaat geeft. Omdat roptrotherapie de oorzaak van de klachten aanpakt is het resultaat vaak blijvend, ook indien de klachten reeds jaren lang aanwezig waren. Een jaren lange viscieuze cirkel van chronische pijn, spierspanningen en bewegingsbeperking kan op deze manier doorbroken worden.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Cyriax-OMT-DDF-diepe dwarse fricties
Cyriax is een diagnostisch systeem dat ontwikkeld is door de Londense ortopedisch chirurg Dr. James Cyriax. Hij ontwikkelde een nieuwe wijze van onderzoek van het bewegingsapparaat, waarmee zeer nauwkeurig een aantal neurologische, orthopedische en reumatische aandoeningen kunnen worden vastgesteld.
Kenmerkend voor de orthopedische geneeskunde is de systematiek van het onderzoek dat steeds op dezelfde manier wordt uitgevoerd, waardoor een heldere diagnose wordt verkregen. De therapeut kan hierdoor veel adequater een therapieplan opstellen en uitvoeren.
Van essentieel belang bij dit onderzoek is de kennis van de anatomie.
Wat is de methode Cyriax of Orthopedische geneeskunde ?
Het omvat het onderzoek en de behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat die in principe niet voor operatieve therapie in aanmerking komen, voornamelijk letsels van de spieren en de pezen. Het basisprincipe van orthopedische geneeskunde is dat iedere pijn in het bewegingsapparaat kan berusten op een ‘LAESIE’.
Bij een Laesie (beschadiging) in het apparaat kan de pijn worden opgewekt of verergerd door één of meer bewegingen.
Gebleken is dat iedere laesie een vast,karakteristiek patroon van ongestoorde en gestoorde bewegingen met zich mee brengt. Hierbij zijn beperkte, pijnlijke of verzwakte bewegingen van even groot belang als de onbeperkte pijnloze of krachtige bewegingen. Wanneer door middel van functieonderzoek is vastgesteld welke structuur is aangedaan, kan door palpatie (tasten) de exacte lokalisatie van de laesie worden bepaald.
Wat kan met Cyriax worden behandeld ?
Een groot aantal klachten aan pezen en gewrichten is behandelbaar:
– Arthrose
– M. Scheuermann
– Revalidatie na fractuur
– Revalidatie na total-knee/total-hip
– Osteoporose
– Scoliosis
– Spondylose/spondylolysthesis
Voor de leek zijn dat bijvoorbeeld:
– Achillepeesscheuringen
– Schouderklachten
– Tennisellebogen
– Verrekte/uitgerekte banden aan voet- en kniegewrichten
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Neurogene mobilisaties
Neurodynamica is een specialisatie die zich richt op de behandeling van stoornissen in zenuwweefsel. Naast gewrichten, spieren en pezen, dienen ook de zenuwen mee te bewegen bij lichaamsbewegingen. Een zenuw zelf kan niet “uitrekken”, maar door een ingenieus systeem van plexusvorming en “kokers” om de zenuwen heen, is beweging van de zenuw mogelijk. Dit is van groot belang, want indien dat niet gebeurt en er een overrek op de zenuw ontstaat zullen pijnklachten in het verloop van de zenuw ontstaan.
De nadruk ligt in het onderzoek en de behandeling van het zenuwstelsel als bewegingsorgaan. Ook pijnmanagement gebaseerd op de laatste pijnwetenschappelijke ontwikkeling wordt benadrukt.
De neurale mobilisering is ontwikkeld door David Butler in Australië. De zenuwen, zoals alle weke delen in het lichaam, kunnen beperkt en strak worden, en daardoor pijn veroorzaken of ze kunnen ten opzichte van hun omgeving een beperkte beweeglijkheid hebben. Dit alles kan het gevolg zijn van verwonding, trauma,of vele jaren van slechte houding (zoals vaak het geval is met nek en armpijn).
De neurale mobilisering verlengt neuraal weefsel via een specifieke, zachte rek die door de therapeut ( en middels thuisoefeningen ) op de betreffende zenuw wordt toegepast of zorgt voor mobiliteit meer IN de zenuw zelf.
Er kan gebruik gemaakt worden van rekoefeningen om de zenuw meer lengte te geven of van “slider”oefeningen om de beweeglijkheid van de zenuw ten opzichte zijn bedding te vergroten.
Neurodynamica
Het moeilijke van neurodynamica is dat het zenuwstelsel een continuüm is. Dit houdt in dat alle zenuwen in het lichaam direct met elkaar verbonden zijn. Een beperking in beweging van een zenuw ergens in het lichaam heeft invloed op de beweeglijkheid van het totale zenuwstelsel in het hele lichaam. Hierdoor is het vaak nodig om een groot deel van het zenuwstelsel na te kijken en niet alleen het symptoomgebied om uiteindelijk tot het oplossen van de klacht te komen.
Veel voorkomende klachten bij verstoorde neurodynamica zijn: schouder/nekklachten, tennis elleboogklachten, shin splint, hielspoor, herhaald door enkel zwikken, carpaal tunnel syndroom, hoofdpijn. Uiteraard kunnen door verstoorde neurodynamica klachten overal in het lichaam ontstaan, maar dit waren de meest voorkomende locaties.
Als dit soort klachten niet verdwijnen middels lokale behandeling, is de kans groot dat er een neurodynamisch probleem meespeelt.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Reflux bij baby's
Reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm. Dit verschijnsel komt bij zuigelingen zeer vaak voor. Het treedt even vaak op bij jongens als bij meisjes, en zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding.
Soms kan de slokdarm beschadigd raken door het frequent contact met de zure maaginhoud. Dan is er sprake van refluxziekte, wat op termijn een slokdarmontsteking kan teweegbrengen.
Oorzaken
De slokdarm is een gespierde buis die het voedsel van de mond naar de maag stuwt. Aan de overgang van de slokdarm naar de maag zorgt een sluitspier ervoor dat het voedsel in de maag blijft. Bij zuigelingen is deze overgang evenwel nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kan er maaginhoud terug naar de slokdarm gaan.
Andere en zeldzamere oorzaken van refluxziekte zijn onder meer koemelkeiwit-allergie en anatomische afwijkingen zoals een slokdarmvernauwing of abnormale ligging van de darmen.
Wanneer de maaginhoud in de mond komt, loopt de melkvoeding uit het mondje van de baby of wordt ze in kleine gulpjes uitgespuwd. Doorgaans heeft de baby er weinig last van. Als de eetlust goed is, en groei en gewichtstoename normaal verlopen, is er dan ook geen reden tot ongerustheid.
Bij refluxziekte ontstaan er wel klachten. Het overgeven duurt dikwijls tot lang na de voeding. De baby heeft pijn bij het slikken en huilt meestal veel, vooral tijdens en na de voeding en bij het neerliggen. Hierdoor treden vaak ook slaapproblemen op. En door de pijn kan de baby na verloop van tijd weigeren te eten en hierdoor onvoldoende bijkomen in gewicht.
Als er maaginhoud in de luchtwegen terechtkomt, kunnen ook symptomen optreden van chronisch hoesten, astma en zelfs apneu. Dit komt gelukkig slechts zelden voor.
Wat kun je zelf doen?
Reflux komt evenveel voor bij borstvoeding als bij flesvoeding. Overschakelen van borst- naar flesvoeding is dan ook niet aangewezen om reflux tegen te gaan.
Wel kun je met een aantal maatregelen de ongemakken enigszins beperken.
- Neem rustig de tijd voor elke voeding en zorg voor een rustige omgeving. Een normale flesvoeding duurt 15 tot 20 minuten.
- Voed je kindje op tijd. Veel huilen voor een voeding en gulzig eten kunnen er namelijk voor zorgen dat er veel lucht in de maag terechtkomt, waardoor reflux toeneemt.
- Hou je baby na de voeding minstens een halfuur rechtop en laat hem boeren door lichtjes met de hand op zijn rugje te kloppen. Je kunt ook proberen om je baby tijdens de voeding al eens te laten boeren.
- Respecteer bij de bereiding van flesvoeding de juiste verhouding tussen melkpoeder en water, overschrijd de aanbevolen hoeveelheid niet en voeg op eigen houtje geen middelen toe om de melk in te dikken.
- Zorg bij flesvoeding voor een aangepaste speen. Als de opening te groot is, zal je baby te snel drinken en extra lucht binnen krijgen.
- Zorg ervoor dat de speen steeds volledig gevuld is met melk, zodat er tijdens het drinken geen lucht in zit.
- Verminder niet te snel het aantal voedingen van je baby. Het is immers beter verschillende kleinere voedingen te geven, zodat de maag niet overbelast wordt.
- Speel na de voeding geen wilde spelletjes met je baby of doe geen activiteiten waardoor de druk op de maag kan toenemen.
- Vermijd strakke kleding en spannende luiers, want ook hierdoor kan de druk op de maag verhogen.
Vroeger werd wel eens aangeraden om je baby in buikligging te laten slapen, met het hoofdje dertig graden opgehoogd. Omwille van een verhoogd risico op wiegendood wordt dit niet meer aanbevolen. Leg je kindje dus nooit te slapen op zijn buikje zonder advies van een arts maar leg het steeds op zijn rug. Eventueel kun je wel proberen om het bedje aan het hoofdeinde op te hogen, maar het effect ervan is individueel verschillend.
Wanneer naar de dokter?
Als ondanks de zelfzorgmaatregelen de klachten blijven toenemen, is het raadzaam je arts te raadplegen. Deze kan bijkomende adviezen geven over de aanpassing van de voeding, zoals het opstarten van antiregurgitatie-melk.
Raadpleeg ook zeker je arts als:
- je baby tijdens de voeding huilt of weigert te eten;
- je baby frequent huilt, slecht slaapt en snel geïrriteerd is;
- bij het overgeven sliertjes bloed met de melk meekomen;
- er bloed in de stoelgang zit of de stoelgang een zwarte kleur heeft;
- je baby er erg bleek uitziet;
- je baby niet goed groeit of niet bijkomt in gewicht;
- je baby systematisch de volledige voeding overgeeft in een grote gulp.
Wij kunnen dankzij gespecialiseerde zachte technieken en absoluut pijnvrije technieken de baby in zijn herstelproces snel helpen.
RAADGEVING!!! “LAAT NOOIT UW BABY MANIPULEREN!!! ER KUNNEN PAS NA JAREN GEVOLGEN OPTREDEN DIE NIET ZO LEUK ZIJN!! ZEKER ALS MEN ER ALLEEN MAAR REKENING MEE ZOU HOUDEN DAT DE NEKGEWRICHTEN VAN EEN BABY PAS OP DE LEEFTIJD VAN 9 JAAR OUD TOT VOLLEDIGE ONTWIKKELING ZIJN GEKOMEN! DUS EEN MANIPULATIE (KRAKEN) KAN VERREGAANDE GEVOLGEN HEBBEN!!
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Verdere uitleg : reflux bij baby's
(Ab)normaal?
Hoewel het knap lastig kan zijn wanneer je baby meermaals per dag zijn (of jouw) kleding besmeurt, hoef je niet meteen ongerust te zijn. ‘Ouders vinden het vaak abnormaal wanneer hun baby voeding teruggeeft’, zegt Dr. Mahler. ‘Nochtans hoeft daar niet zoveel aandacht aan besteed te worden. Daar dienen slabbetjes en tetradoeken nu eenmaal voor.’ Bij reflux wordt de maaginhoud tot in de slokdarm of zelfs tot in de mond naar boven gebracht. Wanneer de voeding uit de mond loopt, dan spreken we over regurgiteren. Er is een eenvoudige verklaring voor waarom jonge kinderen er makkelijk last van hebben.
Dr. Mahler: ‘Bij de meeste baby’s ligt de maag niet verticaal (zoals bij volwassenen), maar eerder horizontaal. De in- en uitgang van de maag bevinden zich daardoor quasi op dezelfde hoogte waardoor voeding makkelijk weer uit de maag kan vloeien. En er is nog een tweede belangrijke reden: de werking van de spiertjes in de sfincter, in de volksmond ook wel het maagklepje genoemd, staat bij kleine kinderen nog niet helemaal op punt waardoor er makkelijk voeding uit de maag ontsnapt.’
Tot slot speelt ook voeding een belangrijke rol. ‘Baby’s drinken dagelijks zo’n 150 ml melk per kilo lichaamsgewicht. Dat is een enorme hoeveelheid: voor volwassenen zou dit neerkomen op veertien liter per dag. Heel wat ouders zijn geneigd om hun kind extra te voeden wanneer het huilt. Daardoor worden soms hoeveelheden bereikt die veel groter zijn dan wat goed is voor de baby, waardoor de voeding uiteraard nog sneller naar boven zal vloeien.’
Refluxziekte: de uitzondering
Bij de overgrote meerderheid van de kindjes die last hebben van reflux, lost het probleem zich na ongeveer een jaar vanzelf op. Zelfs wanneer je kind geregeld teruggeeft, hoef je heus niet te panikeren. ‘Ouders moeten weten dat reflux heel normaal is’, benadrukt Dr. Mahler. ‘Er zijn echter drie situaties die op refluxziekte wijzen, een aandoening die zeker behandeld moet worden. Komt je baby goed bij en volgt hij de groeicurves, dan hoef je je geen zorgen te maken. Evolueert je kind echter niet zoals het hoort of lijkt je baby veel pijn te hebben? Dan contacteer je best een arts. Vaak gaat het dan niet om refluxziekte maar om kolieken, een functionele darmstoornis die vaak bij baby’s voorkomt.
Ook zware luchtwegeninfecties waarbij een ziekenhuisopname noodzakelijk is, zijn een aanwijzing dat er mogelijk meer aan de hand is. En ook een bijna-wiegendood waarbij je baby plots niet meer lijkt te ademen, erg bleek of net erg blauw wordt, is een duidelijk alarmsignaal. Reflux kan een mogelijke oorzaak van wiegendood zijn. Omdat het een levensbedreigende problematiek is, zullen we bij een bijna-wiegendood altijd onderzoeken doen naar refluxziekte. Kinderen met refluxziekte zijn aangewezen op medicatie.’
Rust, reinheid en regelmaat
Een huilerige baby maakt ouders al snel ongerust. ‘Je moet weten dat tweeënhalf uur huilen per dag voor een baby van zes tot acht weken oud echt geen uitzondering is’, weet Dr. Mahler. ‘Door te huilen ontdoet je baby zich van stress en andere emoties.
Baby’s hebben het zelfs nodig om zichzelf in evenwicht te brengen. Bij baby’s die extreem veel huilen, kan er echter sprake zijn van een regulatiestoornis. We merken dat kinderen vaak overgestimuleerd worden: in een poging om hun baby te troosten blijven ouders met hun huilende baby rondlopen. Maar zo geef je je kind niet de kans om zelf weer tot rust te komen en creëer je eigenlijk een vicieuze cirkel.’
Vooraleer je op zoek gaat naar externe oorzaken die het huilgedrag van je baby kunnen verklaren, doe je er goed aan om thuis voor een rustig klimaat te zorgen.
Pas de regel van de drie R’en toe: rust, reinheid en regelmaat.
Een Nederlandse studie heeft het effect van deze regel aangetoond. Dr. Mahler: ‘Vertoont je baby tekenen van vermoeidheid? Leg hem dan in zijn bed (rust). Veel ouders leggen hun baby in de box te slapen, maar een kind slaapt best in zijn eigen kamer. In een donkere, stille omgeving kan je baby optimaal tot rust komen (reinheid). Zodra hij weer wakker is, doe je er goed aan voor een duidelijke structuur te zorgen (regelmaat). Neem je baby uit bed, verschoon hem en geef hem te eten. Daarna is er tijd om met je baby te spelen, te knuffelen… Een iets ouder kind kan je gerust even in de box leggen. Merk je dat je kind moe wordt, dan stop je hem opnieuw in bed en doorloop je het parcours van voor af aan.’
De juiste slaaphouding
Het terugvloeien van voeding naar de slokdarm kan voor je baby erg vervelend aanvoelen. Je kind in een schuine positie laten slapen, kan helpen. ‘Leg niet enkel het hoofd van je baby wat hoger,’ verduidelijkt Dr. Mahler, ‘maar leg de volledige matras in een schuine positie van zo’n dertig graden.’ Via sommige ziekenfondsen kan je zelfs een speciaal refluxbedje huren. Je baby slaapt dan op een hellingsgraad van veertig tot vijftig graden. Baby’s met zware refluxklachten kunnen met zo’n bedje zeker gebaat zijn, maar het is zeker niet voor iedere baby nodig.
Vanaf een bepaalde leeftijd kiest je kind uiteraard zelf zijn slaaphouding. Daar kan je als ouder helaas weinig aan veranderen. ‘Vanaf acht à negen maanden zijn kinderen krachtig genoeg om van positie te veranderen. Zij gaan minder snel in de problemen komen dan jonge baby’s, al raden we de slaaphouding op de rug tot de leeftijd van twaalf maanden aan.’
Andere voeding?
Een gulpend en huilend kind? De link met voeding is vaak snel gelegd. Ons land spant de kroon wat betreft het aantal keren dat een baby van pap verandert. ‘We zien zelfs baby’s die in hun eerste levensjaar tot twaalf verschillende voedingen uitproberen’, weet Dr. Mahler. ‘Ook mama’s die borstvoeding geven denken weleens dat ze best op dikkere flesvoeding overschakelen wanneer hun kind reflux heeft.
Hoewel het soms aangeraden wordt, is dat echt niet nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die flesvoeding krijgen even vaak regurgiteren als kinderen die de borst krijgen.’ Heeft noch de regel van de drie R’en, noch het veranderen van de slaappositie enige verbetering opgeleverd, dan kan het de moeite lonen om na te gaan of een andere pap soelaas brengt. Dr. Mahler: ‘Door de dikkere structuur van de pap zal je kind inderdaad minder snel voeding uit de mond laten lopen, maar de echte oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt en ook de zuurtegraad in de maag verandert niet. Het is dus eerder een ‘cosmetische’ oplossing.’
Op de markt vind je zowel kant-en-klare ingedikte pappen als indikkingsmiddelen zoals aardappelzetmeel, rijstzetmeel of johannesbroodpitmeel die je zelf aan de pap moet toevoegen. Al genieten de instant pappen de voorkeur van de kindergastro-enteroloog. ‘Door zelf meel aan de pap toe te voegen, verandert de structuur van de pap waardoor bepaalde mineralen minder goed opgenomen kunnen worden. Fabrikanten van ingedikte pappen houden daar rekening mee en voegen er extra mineralen aan toe. Ook hypoallergene voeding of sterk gehydroliseerde voeding kan zeker zijn plaats hebben bij refluxklachten, maar is voor heel wat kinderen absoluut niet nodig. Enkel wanneer we vermoeden dat de refluxklachten door koemelkallergie veroorzaakt worden, is zulke voeding zinvol.
Een proeftrial kan dan duidelijkheid bieden: na overleg met je arts geef je je kind deze aangepaste voeding. Lijkt je kind die voedig beter te kunnen verdragen, dan is het belangrijk om na twee weken weer even over te schakelen op de pap die je vroeger gaf. De verbetering kan immers ook toevallig zijn of te maken hebben met de natuurlijke evolutie van het kind. Met het ouder worden nemen ook de refluxklachten immers af’, benadrukt Dr. Mahler. ‘Blijkt je kind duidelijk beter af te zijn met aangepaste voeding, dan kan je die gerust langdurig geven. Mensen denken weleens dat deze pappen minder voedzaam zijn, maar dat is absoluut niet zo. Ze bevatten evenveel calorieën als klassieke pappen en zijn enkel iets makkelijker verteerbaar.’
De medicamenteuze aanpak
Heb je als ouder alle vorige stappen geprobeerd maar merk je geen verbetering bij je baby? Dan kan je overwegen om je kind medicatie te geven. ‘Al moet het echt de laatste stap zijn’, benadrukt Dr. Mahler. ‘Het heeft weinig zin om medicatie voor te schrijven louter en alleen omdat een kind huilt. Nogmaals, huilgedrag bij baby’s is normaal en heeft vaak met overstimulatie te maken. We merken dat kinderen met refluxklachten vaak heel wat medicatie gebruiken, terwijl de meeste van die medicijnen geen enkele bewezen werking hebben. Enkel PPI’s (proton-pompinhibitoren), een soort van zuurremmers, zijn efficiënt. Maar van dit type medicatie weten we dan weer dat langdurig gebruik voor meer luchtwegeninfecties zorgt. Daarbij komt dat PPI’s eigenlijk niet geschikt zijn voor kinderen jonger dan één jaar. Ze worden vaak off label voorgeschreven… Deze medicatie hoort enkel gebruikt te worden door kinderen met refluxziekte en zeker niet bij gewone refluxklachten.
We zien vaak kinderen die heel wat medicatie nemen en bij wie na verder onderzoek blijkt dat ze nauwelijks letsels aan de slokdarm hebben. Om zeker te weten dat het om refluxziekte gaat, moet je net zoals bij aangepaste pappen na twee weken met PPI’s te behandelen, een confrontatietest invoeren. Zo weet je zeker dat de verbetering van de klachten niet louter toevallig is.’ Zorgen zelfs PPI’s niet voor verlichting, dan zijn verdere onderzoeken echt noodzakelijk.
Beterschap in zicht
Gelukkig lost bij 95 procent van de baby’s met refluxklachten het probleem zich vanzelf op na het eerste levensjaar. Dr. Mahler: ‘Niet alleen de werking van het ‘maagklepje’ neemt toe met de leeftijd, ook de tolerantie in de maag wordt groter. Door de overgang van vloeibare naar vaste voeding, is de hoeveelheid voedsel in de maag immers kleiner. En ook wanneer het kind begint recht te staan, verandert zijn anatomie, waardoor het regurgiteren zal afnemen.’ In afwachting op beterschap doe je er goed aan om hulp in te schakelen wanneer het gehuil van je baby je te veel wordt. Kan je het even niet meer aan, stop je kind dan even in bed. Daar is je baby altijd veilig en bovendien geeft het jou de tijd om even tot rust te komen.
Door gespecialiseerde ondersteunende en herstellende therapeutische technieken kan dit genezingsproces, soms zelfs spectaculair, snel plaatsvinden!!
klik hier om terug te gaan naar reflux bij baby’s
klik hier om rechtstreeks terug naar Onze behandelingen ↵ te gaan
Fasciatherapie
“Fasciatherapie is een respectvolle, zachte manuele therapie, die beantwoordt aan de vraag van het lichaam en geen gebruik maakt van manipulaties.”
“Fascia” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is. 98% van ons lichaam bestaat uit bindweefsel. Tot 1980 werd het bindweefsel als een “opvullend” en “ondersteunend” weefsel beschouwd. Het verhinderde zelfs de anatomicus een duidelijk beeld te krijgen van de topografische ligging van de lichaamstructuren: bij anatomische dissectie werd zoveel mogelijk weggesneden en verwijderd om een juist beeld te krijgen van het lichaam.
Onlangs is men tot de ontdekking gekomen dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het ontstaan van allerhande klachten en aandoeningen.
Toepassingsgebieden
- Aandoeningen van het bewegingsapparaat; rug- en nekklachten, spier- en gewrichtsaandoeningen, etc.
- Functionele stoornissen gaande van “vage” pijnen van het bewegings- of verteringsstelsel tot CVS en fibromyalgie.
- Vormende begeleiding bij burnout en depressie en bij aandacht- en perceptiestoornissen.
- Ondersteunende begeleiding in precaire levenssituaties: personen in rouw, een transformatieproces, scheiding, bij palliatieve zorgen.
- Daarbij optimaliseren we het functioneren en begeleiden daardoor de persoon in moeilijke levenssituaties.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Craniosacrale Therapie
WAT IS CRANIO SACRALE THERAPIE?
Cranio sacrale therapie – afgeleid van ‘cranium’ en ‘sacrum’ – is een lichaamsgerichte behandeling van gezondheidsklachten. De therapeut werkt onder andere met fascie en bindweefsel. Dit wordt vaak gecombineerd met interoceptie (een vorm van gerichte mindfulness) en awareness (bewustwording), waardoor de cliënt meer lichaamsbesef en lichaamsbewustzijn ontwikkelt.
OORSPRONG VAN CRANIO SACRALE THERAPIE
Cranio sacrale therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. Het is ontwikkeld door arts en osteopaat John E. Upledger. De therapie heeft als belangrijkste principe, dat een gezond lichaam ‘altijd in beweging’ is. Dit geldt niet alleen voor de zichtbare beweging van bloed en ademhaling bijvoorbeeld, maar ook voor lymfe en organen. Dit ‘bewegen op alle niveaus’ is mogelijk dankzij de vrijheid van fascia en bindweefsel. Mocht het bewegen geblokkeerd zijn, kan dit overal in het lichaam klachten geven. Uw klacht wordt daarom benaderd vanuit uw hele lichaam, in plaats van lokaal. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de cranio sacrale therapeut de behandeling bij hoofdpijnklachten start bij uw bekken, in plaats van bij uw hoofd.
BIJ WELKE KLACHTEN?
Cranio sacraal therapie nodigt het lichaam uit zoveel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is. De therapie stimuleert het zelf herstellend vermogen en is toepasbaar op allerlei klachten. Dit kunnen zowel acute als chronische klachten zijn.
Hieronder treft u een kleine greep van klachten welke met cranio sacraal therapie behandeld kunnen worden:
VOLWASSENEN
- rug-, schouder- en nekklachten
- bekkenklachten
- migraine, hoofdpijn
- whiplash
- duizeligheid
- mond/ kaakproblemen
- chronische vermoeidheid
- burn-out, stress, depressie
- hoog gevoeligheid
- angsten
- maag-en darmklachten
- spier- en gewrichtspijn
- zwangerschapsklachten
- post-traumatische klachten
- aangezichtspijnen
KINDEREN
- gecompliceerde geboorte
- huilbaby’s
- reflux
- lactatieproblemen
- ontwikkelingsstoornissen
- ADHD,ADD
- hoog gevoeligheid
- faalangst
- slaapstoornissen
Enz..
Verschil Kinesitherapie, Manuele therapie, Osteopathie
Verschil Kinesitherapie, Manuele therapie, Osteopathie
Kinesitherapie houdt zich voornamelijk bezig met revalidatie en lokale behandeling.
Manuele therapie is ontstaan uit de osteopathie en is tegenwoordig een specialisatie binnen het kinesitherapeutisch spectrum!!
Manuele therapeuten zoeken bewegingsverliezen in het bewegingsapparaat (botten en spieren). Daar waar de kinesitherapie zich richt op het rechtstreekse funktieherstel van het probleem, zijnde oa middels actieve en passieve bewegingen gaat de manueel therapeut eerder inwerken op de fysiologische bewegingen van Het gewricht zelf.
Osteopathie zoekt naar de oorzaak van het probleem en onderzoekt en behandelt daarvoor drie lichaamssystemen: het pariëtaal systeem (botten, spieren, pezen, gewrichten, wervels,…), het visceraal systeem (organen met hun fascia, bloedvaten, lymfevaten, en zenuwen), het craniosacraal systeem (de schedel en de wervelkolom met daarin het hersenvocht, de vliezen en het centraal zenuwstelsel).
Globaal Voorbeeld..
Het verschil ligt vooral in de benaderingswijze van de patient en zijn problematiek, eigenlijk zou alles onder de algemene kinesitherapie moeten thuishoren met de arts in de eerste plaats als coordinator.
Kinesitherapie bijvoorbeeld gaat zich rechtstreeks richten op eventueel het verlies van de funktionaliteit van het lidmaat, bijvoorbeeld U hebt Uw been gebroken en heeft gedurende bepaalde tijd een gips aangemeten gekregen.
Een mogelijk gevolg hiervan is dat U na afname van de gips Uw knie niet meer naar behoren kunt buigen en/of strekken, U hebt dus verlies in de funktionaliteit van Uw knie.
De kinesitherapeut gaat dan met actieve, passieve of geassisteerde actief passieve bewegingen met U de funktie van het de knie trachten te herstellen. Hij gaat Uw knie dus buigen en strekken en dit rechtstreeks met de behandelingsmodaliteiten die hem beschikbaar zijn.
De manueel therapeut gaat in zo een situatie verdergaan. Hij gaat de interne fysiologische bewegingen trachten te herstellen, want tijdens het buigen en strekken van Uw knie gaan er zich in het gewricht zelf rol en glijbewegingen manifesteren. De manueel therapeut gaat (globaal gezien)hierop inwerken.
De osteopaat gaat eventueel nog een stukje verder, wanneer de knie na de vorige behandelingsmodaliteiten nog niet juist funktioneert, gaat hij eerder de totaliteit benaderen en kijken of er ergens compensaties of adaptaties zijn opgetreden die het voor de knie onmogelijk maken om op een correcte wijze te funktioneren.
Vind hij het probleem bijvoorbeeld ter hoogte van de borststreek gaat hij daar bijvoorbeeld een ‘zachte’ manipulatie uitvoeren om reflexmatig invloed uit te oefenen ‘ van op afstand ‘ naar de knie toe. De manipulatie word hier dan gezien als een secundaire behandelingsmethode.
Nu de huidige toestand van zaken is van die aard dat al deze methoden en benaderingen in elkaar overvloeien waarbij een grens tussen de verschillende disciplines soms nog moeilijk te trekken valt.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Lymfedrainage
Als er lymfoedeem optreedt, is manuele lymfdrainage aangewezen. Dit is een specialisatie binnen de kinesitherapie. De kinesist geeft- de patiënt een speciale massage, die per definitie zeer zacht is, om het overtollige vocht en de eiwitten te verwijderen en de gezonde lymfevaten te openen. Zo wordt het functioneren van de goede vaten bevordert en kunnen ze de taak van de getroffen lymfevaten overnemen. Hierdoor verbetert de afvoer van het vocht en vermindert de zwelling.
De manuele lymfedrainage is een milde massagetechniek.
Veel patiënten ervaren bij deze massage een kriebelig gevoel net onder de huid en een vermindering van de druk ter hoogte van bv de gezwollen arm.
Manuele lymfedrainage kan ook aangevuld worden met compressietherapie.
Compressietherapie
Compressietherapie beïnvloedt hoofdzakelijk de resorptie van vloeistoffen. Compressietherapie dient steeds in combinatie met manuele lymfedrainage voorgeschreven te worden. Men spreekt daarom ook wel van complexe fysische therapie. Compressietherapie kan een aanvulling zijn op manuele lymfedrainage maar kan niet als enkelvoudige behandeling van lymfoedeem dienen. Met compressietherapie tracht men de oedeemvermindering te behouden. De arm wordt ingezwachteld of de patiënt krijgt een therapeutische elastische armkous of een niet-elastisch verband aan. Door de aangebrachte externe druk neemt de druk in de weefsels toe waardoor de opname van lymfe door de lymfevaten toeneemt.
Intermittente compressietherapie (pressotherapie): met behulp een manchet wordt er druk uitgeoefend om het vocht uit de arm te verplaatsen.
Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we “de waterhuishouding”. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.
Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.
Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.
Voor wie is manuele lymfdrainage?
Als er in het menselijk lichaam een stagnatie in het lymfesysteem optreedt, zal er geen goede doorstroming zijn van het lichaamsvocht. Zo ontstaan de niet-zichtbare en zichtbare oedemen. Deze oedemen kunnen fysieke en mentale klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn, gaande van hoofdpijn, concentratieproblemen… tot orgaanklachten.
In al deze gevallen zal Manuele Lymfdrainage toepasbaar zijn.
De behandelbare klachten
- Zwellingen (oedeem) ; bvb lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie.
- Verstuikingen.
- Bloeduitstortingen.
- Spierpijnen en spierletsels.
- Dystrofieën.
- Reuma (ontstekingen)
- Slijtage.
- Klachten aan het zenuwstelsel ; bvb M.S. , gezichtsverlamming, migraine.
- Klachten als gevolg van stress ; bvb slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidproblemen.
- Keel-, neus-, en ooraandoeningen.
- Huidproblemen ; bvb chronische eczeem, acné, littekens.
- Longaandoeningen ; bvb chronische bronchitis, longemfyseem, astma.
- Bloedcirculatiestoornissen; bvb glaucoom, etalageziekte, open wonden.
- Orgaanklachten ; bvb de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn), de milt.
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.
Onze behandelingen ↵
Bijzonder! Lymfdrainage bij verwijderen en/of het bestralen van de lymfeklieren of de oksel.
Kankerbestrijding, lymfoedeem
Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht. Men spreekt ook vaak van een “dikke arm”. Als u een okselklieruitruiming onderging of als uw lymfeklieren werden bestraald, dan moet u rekening houden met een aantal aandachtspunten. U hebt immers een levenslang risico op lymfoedeem.
Wat doet het lymfevatenstelsel in ons lichaam?
Zoals het lichaam een bloedvatenstelsel heeft, heeft het ook een lymfevatenstelsel. Het lymfevatenstelsel is een soort buizenstelsel dat verspreid is over het hele
lichaam. In bijna alle lichaamsweefsel ontspringen kleine lymfevaten. Het lymfevatenstelsel zorgt voor de afvoer van lymfe en mondt uiteindelijk uit in de
bloedbaan. Lymfe is een helder vocht dat geproduceerd wordt in alle weefsels en organen van het lichaam. In de lymfe worden stoffen opgenomen en afgevoerd die in de weefsels niet op hun plaats zijn: eiwitten, water, vreemde substanties die de weefsels zijn binnengedrongen bv. bacteriën, ontstekingscellen en kwaadaardige cellen. Op verschillende plaatsen op de lymfebanen liggen lymfeklieren die dienst doen als zuiveringsstations.
Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem ontstaat als gevolg van schade, in dit geval door het verwijderen en/of het bestralen van de lymfeklieren of de oksel. Er ontstaat schade aan het normaal lymfevatensysteem, met een gedaalde transportcapaciteit van het lymfestelsel als gevolg. Eiwitrijk vocht stapelt zich op in de arm. Of iemand lymfoedeem ontwikkelt, is moeilijk te voorspellen. Ook het moment en de manier waarop iemand het krijgt is voor iedereen verschillend
Lymfoedeem kan direct na de operatie optreden, of maanden en zelfs jaren nadien. U moet hier dus steeds alert voor zijn. Het is dan ook belangrijk om na een okselklieruitruiming rekening te houden met de informatie van de arts, de verpleegkundige en de kinesist. Lymfoedeem kan ook optreden na een bestraling van de okselklieren. Na een okselklieruitruiming kan ook uw schouder pijn doen. Deze ligt vlakbij het probleemgebied dat net meer lymfevocht moet verwerken.
Als er lymfoedeem optreedt, is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met uw arts, huisarts of borstverpleegkundige om een behandeling te starten.
In sommige gevallen kan er ook gekozen worden om preventief te starten met een manuele lymfedrainage.
Wat zijn de klachten bij lymfoedeem?
Een zwelling ter hoogte van uw hand of pols, uw volledige arm,een flank van uw arm, uw oksel of op uw rug. De zwelling veroorzaakt een gevoel van stuwing. Kledij en sieraden gaan knellen door de toename in de omvang van uw arm. Door het oedeem kunnen uw gewrichten stijf zijn en pijnlijk aanvoelen. Een zwaar gespannen en vermoeid gevoel in uw arm. Dit gevoel kan u zelfs ervaren als er geen duidelijke zwelling aanwezig is. Het kan gezien worden als een eerste waarschuwing. Door rust te nemen kunnen de symptomen zich herstellen. Pijn ter hoogte van uw arm, elleboog of schouder. Lymfoedeem zelf is niet pijnlijk.
Bij lymfoedeem dat te snel ontstaan is, is er plots een hogere druk in het weefsel waardoor u wel pijn kan ervaren. Door lymfoedeem neemt het gewicht van de arm toe. Dit extra gewicht zorgt voor een overbelasting en pijnlijke gewrichten en dit voornamelijk ter hoogte van de schouder.
Wat zijn de gevolgen van lymfoedeem?
Bij een ernstige vorm van lymfoedeem kan u niet meer zo goed functioneren als vroeger en bent u beperkt in uw dagelijkse bezigheden. Uw beweeglijkheid is beperkt, vooral in de schouders, nek, elleboog en pols. Doordat uw beweeglijkheid beperkt is, kan u ook meer pijn hebben. Als er niets gedaan wordt aan het lymfoedeem kan er gevaar zijn op ernstige infecties en vorming van littekenweefsel. Het weefsel wordt helemaal hard. Dit noemt men ook fibrosevorming. Fibrosevorming is niet meer te herstellen.
Wat kan ik doen om lymfoedeem te voorkomen?
Bepaalde soorten kanker en behandelingen veroorzaken een risico op de ontwikkeling lymfoedeem. Dit is ook het geval bij borstkanker. Het is belangrijk om levenslang rekening te houden met volgende tips:
Controleer! Meten is weten
Het is belangrijk om voor uw operatie en na uw operatie de omvang van uw arm te meten. Dit gebeurt steeds op dezelfde manier. Controleer ook uw gewicht voor de operatie, want een toename van de omvang van uw arm kan ook het gevolg zijn van een gewichtstoename. Daarom wordt de ‘risicoarm’ altijd vergeleken met de ‘gezonde arm’. Men neemt als regel voor lymfoedeem een toename van de omvang van 10%. Meld ook elke zwelling aan de arts of verpleegkundige.
Beweeg uw arm en schouder
Beweging stimuleert de afvoer van lymfevocht. Na de operatie is het aangewezen uw arm en schouder lichtjes en geleidelijk aan te bewegen. Het is belangrijk dat u uw lichaam niet opspant maar dat u de hals, schouder en arm zoveel mogelijk ontspant. U kan uw schouder en arm het best bewegen met specifieke oefeningen. Het schoudergewricht kan u bewegen door middel van actieve en passieve mobilisatie bij de kinesitherapeut (op voorschrift van de arts).
De lymfeafvoer kan belemmerd zijn als uw arm langdurig naar beneden hangt. Als ugaat zitten, leg uw arm dan wat hoger. Dat vergemakkelijkt de afvoer van het lymfevocht. Als u een lange tijd stapt, kan u het volgende doen: uw hand in uw jaszak stoppen, uw hand tussen de knopen steken, regelmatig een vuist maken maken met de hand, de arm af en toe omhoog bewegen of met een paraplu lopen.
Volgende oefeningen helpen u om uw arm te mobiliseren en kan u perfect thuis
uitvoeren:
- oncologielymfoedeem na borstkanker
- oncologielymfoedeem na borstkanker
- oncologielymfoedeem na borstkanker
- oncologielymfoedeem na borstkanker
- oncologielymfoedeem na borstkanker
- oncologielymfoedeem na borstkanker
Indien U nog verdere info benodigt, kan U ons altijd contacteren via email, ons team zal U dan zo snel mogelijk verdere inlichtingen verstrekken.